ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ВІДКРИТА КУРАТОРСЬКА ГОДИНА НА ТЕМУ: «5 КВІТНЯ – 90 РОКІВ ІЗ ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АНАТОЛІЯ ПІДГОРНОГО (1932-1996), ВЧЕНОГО У ГАЛУЗІ ЕНЕРГЕТИЧНОГО МАШИНОБУДУВАННЯ ТА ВОДНЕВОЇ ЕНЕРГЕТИКИ, АКАДЕМІКА НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ» НА ФАКУЛЬТЕТІ НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОЇ ТЕХНІКИ ТА ІНЖЕНЕРНОЇ МЕХАНІКИ

11.04.22 проведена відкрита кураторська година на тему: «5 квітня – 90 років із дня народження Анатолія Підгорного (1932-1996), вченого у галузі енергетичного машинобудування та водневої енергетики, академіка Національної академії наук України» на факультеті низькотемпературної техніки та інженерної механіки.

Старший куратор факультету Анатолій Басов підготував інформацію про життєвий шлях Анатолія Підгорного.

Відомий український учений в галузі енергетичного машинобудування та водневої енергетики, академік Національної академії наук України, академік Міжнародної інженерної академії, засновник і перший президент Інженерної академії України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України, кавалер ордена «Дружби народів», великий організатор науки, засновник і перший директор Інституту проблем машинобудування НАН України (1972–1996 рр.)

Наукові інтереси вченого пов’язані з дослідженням найбільш відповідальних елементів конструкцій енергетичних машин, що працюють в екстремальних умовах, і спрямовані на підвищення їхньої міцності, працездатності та зниження металомісткості. На основі теоретичних досліджень, проведених ним та його учнями, створені нові методи для розрахунку елементів і конструкцій енергетичних машин.

З ініціативи А. М. Підгорного в інституті розвивається новий науковий напрям з використання альтернативних палив, у тому числі водню, в енергетиці, на транспорті та в інших галузях народного господарства. Розроблено фундаментальні основи застосування водню як палива в енергетичних установках різного призначення.

Старший куратор ф-ту НТтаІМ, Анатолій БАСОВ