ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

СЛАВЕТНІ СТОРІНКИ ІСТОРІЇ

Історія нашого міста Одеси має багато славетних сторінок. Одна з них — це 10 квітня 1944 р. В період Другої світової війни цей день став для одеситів святковим. Після 907 днів ворожої окупації, одесити зі сльозами радості на очах зустрічали новий весняний день.

10 квітня 1944 р. від нацистської окупації була звільнена Одеса.

В стратегічних операціях із звільнення України від нацистів важливе місце займали бойові дії в Південному напрямку. Визволенню Одеси в цих планах відводилось першочергове значення. Двадцять шостого березня 1944 р. війська 3-го Українського фронту під командуванням Родіона Яковича Малиновського, одесита, направилися до міста.

 В ніч на 4 квітня розпочався штурм станції Роздільна. До середини дня станція була повністю очищена від ворога.  Було захоплено численні трофеї. До вечора було взято станцію Кучурган – важливий транспортний пункт, через який проходила дорога на Одесу.

В ніч на 10 квітня група військ під командуванням І. Плієва прорвалася до Татарки та Дальника. А на світанку І. Плíєв повів бійців в атаку на Одесу.

 До середини дня війська оволоділи Великим Фонтаном та вийшли до Чубаївки.

Вранці 10 квітня визволителі  підійшли до Дерибасівської та вийшли до порту, забитому завантаженими суднами, що намагалися втекти з Одеси.

В ранкові години дивізія полковника Миколи Захаровича Галая захопила станцію Одеса-Головна та штурмом взяла Пересип.

 До одинадцятої години галаєвці вже були біля будівлі Оперного театру. Тисячі мешканців міста зустрічали своїх визволителів.

 Завдяки мужності та героїзму бійців та мешканців Одеси, наше місто було звільнено за два дні, в той час як в 1941 р. бійці стримували переважаючі сили противника сімдесят три дні.

За 907 днів окупації в місті загинуло 82 тис. його мешканців. Ще 78 тис.  були відправлені на примусові роботи до Німеччини.

День звільнення нашого міста від нацистської окупації завжди буде символом стійкості, високого патріотичного духу і безприкладної мужності нашого народу.

Це те свято, яке об’єднувало 78 років тому і яке об’єднує сьогодні всіх одеситів, незалежно від національності та  віросповідання у намаганні захистити мир і процвітання у нашій країні!

          Адміністрація Одеської національної академії харчових технологій