ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «АЮРВЕДА: АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ХАРЧУВАННЯ» НА ФАКУЛЬТЕТІ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ  ХАРЧУВАННЯ І РЕСТОРАННО-ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО  УНІВЕРСИТЕТУ

25 жовтня  2021 року на факультеті Інноваційних технологій харчування і ресторанно-готельного бізнесу ОНТУ, в рамках роботи Інституту культури і мистецтв, була проведена он-лайн лекція д.мед.н., професора кафедри готельно-ресторанного бізнесу Стрікаленко Т.В. на тему: «Аюрведа: актуальні питання харчування».

На лекції були присутні 19 учасників, викладачі та студенти факультетів ІТХіРГБ і ТВтаТБ, які мали змогу познайомитись с «аюрведою» – найдревнішим вченням про довге життя, яке Всесвітня організація охорони здоров’я у 2000 р. назвала «безцінним подарунком Індії для людства». Докладний аналіз надбань аюрведи показав, що саме це філософське вчення було ініціатором впровадження у повсякденне життя не лише йоги, оздоровчих ванн, масажу, інших, широко застосовуваних сьогодні фізіотерапевтичних методів, обґрунтованих способів виготовлення ліків, татуювання хною, але й використання для питного водопостачання очищених стічних вод, дезінфекційних заходів тощо. Проте головним у цьому вченні  є те, що аюрведа – це наука про встановлення рівноваги між розумом і тілом. Для цього важливим є правильне харчування, тому що «якщо людина харчується правильно, то їй непотрібні ніякі ліки. Але якщо людина харчується неправильно, то ніякі ліки її не спасуть» (цитата з текстів аюрведи).

Лектор розповіла також про сучасні матеріали досліджень, що обговорювались на IV Міжнародному конгресі імунологів у травні цього року, зокрема про доповідь проф. Жана Буске (Франція, ВООЗ), яка підтверджує, певною мірою, важливість рекомендацій «аюрведичного харчування» у профілактиці і лікуванні навіть такої тяжкої хвороби як «COVID-19», яку сьогодні розглядають як перше «інфекційне захворювання цивілізації» (поряд з «неінфекційними хворобами цивілізації» типу цукрового діабету, гіпертонічної хвороби, атеросклерозу, ожиріння тощо).

Зацікавленість лекцією проявили здебільшого викладачі, які запросили лектора прочитати цю лекцію для окремих груп студентів. Звичайно, фізичне виховання є важливою складовою здоров’я кожної людини, проте Всесвітня організація охорони здоров’я чомусь вважає, що здоров’я – це не лише фізичне благополуччя, а ще й психічне і духовне благополуччя людини. Саме для виховання таких здорових і освічених студентів, мабуть, і створювали Інститут культури і мистецтв у ОНАХТ

Відповідальна за роботу Інституту культури та мистецтв ОНТУ  на факультеті ІТХіРГБ, Безніс П.М.