ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ:  «СУЧАСНІ ВИДИ ТА ТИПИ СПОЖИВЧОЇ ТАРИ ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ» ДЛЯ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ТОВАРОЗНАВСТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ПРОДОВОЛЬЧОГО БІЗНЕСУ ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

22 жовтня 2021 року професор кафедри товарознавства та митної справи Одеського національного технологічного університету Верхівкер Яків Григорович провів лекцію на тему: «Сучасні види та типи споживчої тари для харчових продуктів». Лекцію було проведено он-лайн за допомогою програми Zoom.

Слухачами лекцій були викладачі кафедри товарознавства та митної справи та студенти  групи ТТП-34, 35;  ЕМ-491, МТЕ-41- загальною кількістю – 23 особи.

Професором Верхівкер Я.Г. було освітлено питання застосування різної сучасної тари та цікавим фактом було те, що друге місце на ринку України, Європи країн СНД займає напівжорстка тара типу PET, яка придатна для фасування рідких, пастоподібних та інших продуктів, газованих напоїв.  Розрізняють такі типи тари, як скляна, металева, з полімерних матеріалів, дерев’яна, паперова, тканинна, сітчаста та комбіновані.

Лектором було відмічено, що за останні 15-20 років тара змінилася, так наприклад, знизилася частка дерев’яної тари з 45 до 5,5% (у розвинених країнах 5 – 15%), підвищилася частка картонно-паперової тари з 15 до 38% (в розвинених країнах 40-60%) та полімерної з 3 до 21% (споживча тара). Скляна тара з 7 до 14,7%, металева з 13 до 22%. Відносно скляної тари слід відзначити збільшення обсягів виробництва.

Тема лекції мала відклик у слухачів, які обговорювали сучасне пакування та активно задавали питання і дискутували.

Смокова Т.М., відповідальна по Інституту культури та мистецтв факультету ТтаТХПіПБ