В період з 25 березня по 09 квітня 2021 року на факультеті Інноваційних технологій харчування і ресторанно-готельного бізнесу зі спеціальності 181 «Харчові технології» Одеської національної академії харчових технологій були проведені кураторські години на тему: «День визволення Одеси від німецько-фашистських окупантів!».
У ніч на 10 квітня війська 8-ї гвардійської, 6-й і 5-ї ударної армій при сприянні партизан після короткої артилерійської підготовки атакували супротивника в Одесі. Війська 8-ї гвардійської армії увірвалися в західну частину міста, а з’єднання 6-й і 5-ї ударної армій тиснули на ворога з півночі і північного заходу. На 10 годину ранку 10 квітня Одеса була повністю звільнена радянськими військами. Ворог втратив під Одесою 160 тис. солдатів і офіцерів.
10 квітня 1944 під час Одеської операції, проведеної 26 березня – 14 квітня 1944, військами 3-го Українського фронту була звільнена Одеса. Того ж дня над знаменитим Оперним театром здійнявся червоний прапор. Це стало символом визволення міста від окупації.