ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ВІДКРИТА КУРАТОРСЬКА ГОДИНА НА ТЕМУ: «КОММЕМОРАЦІЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ»  НА ФАКУЛЬТЕТ НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОЇ ТЕХНІКИ ТА ІНЖЕНЕРНОЇ МЕХАНІКИ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 142 «ЕНЕРГЕТИЧНЕ МАШИНОБУДУВАННЯ»

30.03.2021 р. об 11.00 відбулася відкрита кураторська година на тему: «Коммеморація чорнобильської трагедії» куратора гр. ЕН-131, старшого куратора Факультету низькотемпературної техніки та інженерної механіки зі спеціальності 142 «Енергетичне машинобудування» к.і.н., доц. Дружкової Ірини Сергіївни. Відкрита кураторська година була проведена онлайн на платформі Zoom. На відкритій кураторській годині були присутні 89 осіб практично з усіх факультетів ОНАХТ, це: зав. каф. СФіП Соловей А.О., доценти Ільєва О.С,, Шишко О.Г, Ворона Н.В., Ляпіна О.В., Берегова О.М., Котузаки О.М, Дмитренко Л.Д., Івченко Д.О., Трандафілов В., Гриньків О. В. та інші викладачі та куратори студентських груп ОНАХТ, студенти 1,2 та 3 курсів ОНАХТ та студенти 4 курсу Фахового коледжу промислової автоматики та інформаційних технологій.

Фантастична і трагічна реальність Чорнобильської трагедії за 35 років знайшла стільки відгуків у масовій культурі, що спроба хоча б побіжно торкнутися кожного їх виду вистачило мабуть на монографію а не на кураторську годину.

“Дайте мені фантастичний роман про Чорнобиль… Немає його! Реальність фантастичніша” – пише лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич у її книзі “Чорнобильська молитва”  

Австралійський художник Гвидо ван Хелтен всередині реактора Чорнобильської АЭС увічнив знімок фотожурналіста Ігоря Костина, розроблений під час ліквідації

Ескіз та мурал Валерія Коршунова «Погляд у майбутнє» на самій станції…

Іноді вплив Чорнобиля віддзеркалюється у соціальних явищах і повертається до нього. Так, одна з найпопулярніших комп’ютерних відеоігор, що з’явилася в кінці 2000-х років S.T.A.L.K.E.R., збільшила інтерес до теми Чорнобильської катастрофи і туризм у зону відчуження.

Крім того можливе відвідування Чорнобиля, не виходячи з дому! Проект VR-Чорнобиль – це унікальний проект польської лабораторії The Farm 51, який поєднує відеоігру з навчальним програмним забезпеченням та програмним забезпеченням для перегляду фільмів. Це найперший віртуальний тур по Чорнобилю та Прип’яті, сумісний з гарнітурами VR.

Дякуємо всім, хто проявив неабияку зацікавленість у цій цікавій але емоційно складній темі і прийшов на відкриту кураторську годину.

Старший куратор факультету НТ та ІМ                            Ірина ДРУЖКОВА