ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ  НА ТЕМУ: «ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ – ХУДОЖНИК, ВИНАХІДНИК, КУЛІНАР»  НА ФАКУЛЬТЕТІ  ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ХАРЧУВАННЯ І РЕСТОРАННО-ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ ОДЕСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

4 березня 2021 року на факультеті Інноваційних технологій харчування і ресторанно-готельного бізнесу Одеської національної академії харчових технологій, в рамках роботи Інституту культури і мистецтв, була проведена онлайн лекція-презентація на тему: «Леонардо да Вінчі – художник, винахідник, кулінар», д.м.н., проф. кафедри готельно-ресторанного бізнесу Стрікаленко Т.В.

Леонардо да Вінчі відомий не тільки як великий художник, талант його  багатогранний. Він був й інженером-конструктором, і архітектором, і музикантом, і кулінаром, і шеф-кухарем.  Присутні на захоплюючій лекції дізнались багато невідомих фактів із біографії, цікаві винаходи найталановитішої людини.  

Леонардо да Вінчі винайшов штопор, прес для часнику, якими ми користуємося дотепер, ввів в ужиток індивідуальні серветки, придумав машинку для розрізання “їстівних мотузок”, тобто спагеті. Після нього залишилося багато записів і креслень, в тому числі і кулінарних рецептів. При цьому він залишався тонким естетом. Не менше часу він приділяв і кулінарним тонкощам на своїх картинах. Прикладом цього є його монументальна фреска «Тайна вечеря» із ретельно продуманим набором продуктів на столі.

Окремо, лектор докладно зупинилася на характеристиці відомих картин Леонардо да Вінчі: «Джоконда», «Мадонна в скелях», «Богоматір з Немовлям, святою Анною і Іоанном Хрестителем», в яких Леонардо проявив себе як психолог, філософ, розробник живописної техніки сфумато, дослідник природи й навіть знавець геології.

На лекції були присутні – 22 учасники. Серед них студенти факультетів ІТХіРГБ, ММіЛ, ТВтаТБ та викладачі ОНАХТ.

Лисюк В.М., відповідальна за роботу Інституту    культури і мистецтв ОНАХТ на факультеті ІТХ і РГБ