ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ВИКОРИСТАННЯ ПОБІЧНИХ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ НАСІННЯ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР В КОМБІКОРМОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ» ДЛЯ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ТЕХНОЛОГІЇ ЗЕРНА ТА ЗЕРНОВОГО БІЗНЕСУ ОДЕСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

22 лютого 2021 року на факультеті технології зерна та зернового бізнесу Одеської національної академії харчових технологій, в рамках роботи Інституту культури та мистецтв, було проведено лекцію доцентом кафедри технології комбікормів і біопалива Турпуровою Т.М. на тему: «Використання побічних продуктів переробки насіння олійних культур в комбікормовому виробництві».

В агропромисловому комплексі України олійно-жирова галузь харчової промисловості займає провідне місце. Основною сировинною базою для виробництва рослинних олій є олійне насіння. Соняшник належить до трійки найбільш вирощуваних у світі олійних культур та має значний вплив на олійний баланс. Обсяги його виробництва поступаються таким олійним культурам, як соєві боби та ріпак. Україна займає перше місце на світовому ринку продовольства за виробництвом соняшника, соняшникової олії та експорту соняшникової олії.

Присутні на лекції змогли познайомитись з основними країнами-імпортерами української соняшникової олії, основними українськими компаніями, які є лідерами серед експортерів соняшникової олії, а також представлено способи переробки насіння соняшнику в рослинну олію. У процесі переробки насіння олійних культур на підприємствах на різних технологічних стадіях олійно-переробного виробництва утворюються такі побічні продукти, як лузга, макуха та шрот. Представлено напрями використання побічних продуктів: макуха та шрот – високобілковий концентрований корм, який використовують при виробництві комбікормів для сільськогосподарських тварин; соняшникову лузгу використовують як добавку в корм для тваринництва (лузга є джерелом корисних для травлення харчових волокон та баластних речовин, лузгу добавляють в подрібненому вигляді у грубі корма), для підстилки худобі і птиці, як органічне добриво для ґрунту (покращує склад та якість ґрунту), при вирощуванні грибів (лузга є основною складовою компосту, на який висівають спори грибів) та виробництво пелет для опалення та експорту як екологічно чистого біопалива.

Слухачами лекції були студенти факультету ТЗіЗБ, ЕБіК, ТВтаТБ та викладачі академії. Кількість учасників – 27 осіб.

Немченко Г.В., відповідальна за роботу Інституту культури та мистецтв факультету ТЗіЗБ ОНАХТ