ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

«14 ЖОВТНЯ – СВЯТО ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ. ІСТОРІЯ ТА СЬОГОДЕННЯ»

В Одеській національній академії харчових технологій на Факультеті низькотемпературної техніки та інженерної механіки в жовтні (з 12 по 17 жовтня) у форматі off-line та відеоконференції Zoom були проведені кураторські години на тему «Свято захисників України. Історія та сьогодення».

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. До речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Відомий український етнограф О.Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Друга спроба вибороти незалежність українського народу й держави здійснювалася у тяжкі 1917-1920 роки. Третя – уже в наш час – під час розпаду радянської імперії, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної пам’яті.

Четверта хвиля цього інтересу, – напевно, сьогоднішня. Адже, з 2015 року 14 жовтня є державним святом і неробочим днем – Днем захисника України.

Куратори та студенти підготували невеличкі виступи, які характеризували минуле та сучасне, що поєднані у цьому святі. В Україні немає важливішого чинника, який би був і центром, і перехрестям, і змістом переважної більшості соціальних процесів, та важливішого компонента національної й територіальної консолідації, ніж козацтво. Саме цей феномен сприяв виробленню такого способу життя українського етносу, який допоміг йому вижити в умовах не тільки відсутності власної держави, але й за часів тотального знищення всього національного, самобутнього.

А саме студенти груп: ЕН-111 куратор Трандафілов Володимир Володимирович, ГМ-10 куратор Левтринська Юлія Олегівна, ЕН-121 Подмазко Ігор Олександрович, ЕН-131 куратор Дружкова Ірина Сергіївна, ЕН-130 Яковлева Ольга Юріївна та ГМ-30 Хомічук Віктор Андрійович

ЕН-111 куратор Трандафілов Володимир Володимирович

ЕН-130 Яковлева Ольга Юріївна

ГМ-30 Хомічук Віктор Андрійович

Старший куратор Факультету низькотемпературної техніки та інженерної механіки Дружкова І.С.