ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ДИСТАНЦІЙНА ВІДКРИТА КУРАТОРСЬКА ГОДИНА НА ТЕМУ «КІНЕЦЬ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА СВІТОВІ СПРАВИ» НА ФАКУЛЬТЕТІ НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОЇ ТЕХНІКИ ТА ІНЖЕНЕРНОЇ МЕХАНІКИ

В Одеській національній академії харчових технологій згідно Постанови Верховної Ради України від 14.01.2020 №455-1X «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році»  на факультеті Низькотемпературної техніки та інженерної механіки 09 жовтня 2020 року відбулася  дистанційна відкрита кураторська година на платформі  ZOOM. Захід було присвячено  75- річчю з дня закінчення Другої світової війни – «Кінець Другої світової війни та її вплив на світові справи». Провадила старший куратор доц. Дружкова І.С.  для груп факультету Низькотемпературної техніки та інженерної механіки та всіх хто приєднався. Серед 60 осіб, що були присутні – декан факультету Низькотемпературної техніки та інженерної механіки Зімин Олексій В’ячеславович, заступник декана викладачі Томчик О.М., куратори факультету Левтринська Ю.О., Подмазко  І.О., Трандафілов В.В., Кепін М.І., колеги-куратори з інших факультетів Академії – Воловик Т.М., Гриньків О.В., Вікуль С.І. тощо.

Величезного горя і страждань, неймовірних втрат зазнав у цій війні весь світ. Навіть після перемоги союзників у Європі Друга світова війна тривала на Тихоокеанському театрі військових дій. Американські війська повільно, але неухильно просувалися до Японії після того, як у червні 1942 року перемога в битві на Мідвеї змінила хід війни. Битви при Іодзімі та Окінаві взимку і навесні 1945 року були одними з найбільш кровопролитних в цій війні, і в американській армії припускали, що будь-яке вторгнення на японський материк буде супроводжуватися втратами до одного мільйона осіб.

Для того, щоб Японія капітулювала 6 серпня відбулося бомбардування промислового міста, в результаті чого загинуло близько 80 тисяч осіб. Десятки тисяч згодом померли від радіаційного опромінення. Через три дні потому було скинуто потужну атомну бомбу на Нагасакі, в результаті чого миттєво загинуло 35 тисяч осіб і ще 50 тисяч після цього.

На тлі бомбардувань Хіросіми та Нагасакі становище Японії ставало все важчим, коли 8 серпня Радянський Союз офіційно оголосив війну і вторгся в окуповану Японією Маньчжурію на північному сході Китаю. Оскільки Вища військова рада не змогла прийняти рішення, японський імператор Хірохіто вирішив, що його країна повинна капітулювати. 15 серпня імператор у своєму першому радіовиступі оголосив про капітуляцію Японії.

Друга світова війна закінчилася 2 вересня, коли американський генерал Дуглас Макартур прийняв офіційну капітуляцію Японії на борту американського лінкора «Міссурі», що стояв на якорі в Токійській затоці разом з флотилією з більш ніж 250 військових кораблів союзників. Після церемонії підписання Акту про капітуляцію, що поклав край світовій війні, що тривала 2194 дні, Макартур виголосив промову, яку транслювали по радіо на весь світ. Він сказав: «сьогодні гармати мовчать. Закінчилася велика трагедія. Здобута велика перемога».

 

Старший куратор факультету НТТта ІМ Дружкова І.С.