ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

КУРАТОРСЬКА ГОДИНА ПРИСВЯЧЕНА ДНЮ ЗАХИСТНИКА УКРАЇНИ ТА УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА НА ФАКУЛЬТЕТі ЕКОНОМІКИ, БІЗНЕСУ І КОНТРОЛЮ

В Одеській національній академії харчових технологій на факультеті економіки, бізнесу і контролю протягом 7-12 жовтня 2020 року в усіх академічних групах 1-3 курсів проведено  кураторську годину, присвячену Дню захисника України та українського козацтва.

Куратори розповіли студентам, день захисника́ Украї́ни — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва.  З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І. до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні.  Козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Друга спроба вибороти незалежність українського народу й держави здійснювалася у тяжкі 1917-1920 роки.

Третя – уже в наш час – під час розпаду, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної пам’яті.

Четверта хвиля цього інтересу, – напевно, сьогоднішня. Адже, з 2015 року 14 жовтня є державним святом і неробочим днем – Днем захисника України.

Група ФЕБ -131  (куратор Тарасова О. В.)

Групи  ФЕБ -132С; ФЕБ – 233С (куратор Головаченко Л. М. )

Група ФЕБ-101  (куратор Яблонська Н. В.)

Група ФЕБ-231 (куратор Стасюкова К. В.)

Група ФЕБ-201  (куратор Крупіна С. В.)

Група ФЕБ – 202  (куратор Дерменжі Д. Ф.)

Старший куратор факультету Економіки, бізнесу і контролю Гриньків О. В.