ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ДИСТАНЦІЙНА ВІДКРИТА КУРАТОРСЬКА ГОДИНА, ПРИСВЯЧЕНА  175 РІЧЧЮ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ І.І. МЕЧНИКОВА

НА ФАКУЛЬТЕТІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИНА ТА ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ

В Одеській національній академії харчових технологій згідно Постанови Верховної Ради України від 14.01.2020 №455-1X “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році”  на факультеті технології вина та туристичного бізнесу 15 травня 2020 року куратором Воловик Т.М. та групою БІО-19 була проведена кураторська година на платформі  ZOOM, присвячена 175 річниці дня народження Іллі Ілліча Мечникова.

Якщо подумами повернутися на сторіччя назад, туди, де закладався фундамент сучасної біології та медицини, то зустрінемо досить відому постать – Іллю Мечникова. Ім’я вченого пов’язане з багатьма науковими дослідженнями, серед яких велике значення має справа у боротьбі за здоров’я людини.

Ілля Мечников народився 3 [15] травня 1845 року у Харківській губернії. В цьому році виповнюється 175 років з дня народження великого генія. У зв’язку з відзначенням цієї знаменної дати, пропонуємо вшанувати його пам’ять та згадати наукові дослідження, яким людство завдячує І.І. Мечникову. Дитячі роки майбутній геніальний вчений провів у рідному селі на Харківщині, де під впливом старшого брата Лева (студента-медика) у нього зародилася любов до природи. В 1856–1862 рр., починаючи з другого класу, І. Мечников навчався у 2-й Харківській чоловічій гімназії, яку закінчив із золотою медаллю. Вступивши в 1864 р. на природниче відділення фізико-математичного факультету Харківського університету, завдяки гострому розуму та наполегливості осилив 4-річну університетську програму за два роки та у 19-річному віці визначився зі своєю науковою метою – пошук проміжних форм між різними групами безхребетних.

У 1867р. він захистив магістерську дисертацію, а у 1868р. – докторську, тому у 22 роки Ілля Мечников вже визнаний вчений. І.І. Мечников працював у багатьох галузях біології і практично в усіх зробив видатні відкриття.

Основні заслуги І.І. Мечникова:

  1. Пояснив імунітет. Ним розроблено фагоцитарну теорію імунітету, яка пояснює складну роботу системи імунного захисту організму. У 1908 році І.І. Мечникову було присуджено Нобелівську премію за дослідження природи імунітету.
  2. Переміг сказ. У 1886 році Мечников засновує Одеську бактеріологічну станцію (другу в світі і першу в Російській імперії), де разом з колегами розробляє вакцини проти небезпечних вірусів і бактерій – в тому числі проти черевного тифу. А ще під його керівництвом в нашій країні вперше зробили щеплення від сказу – завдяки Одеської станції смертність від сказу знижується майже в п’ять разів.
  3. Спас армію від сифілісу. Ілля Ілліч став одним з головних борців з сифілісом, який в той час швидко поїдав Росію. Професор Мечников першим став експериментувати на наших найближчих родичів – шимпанзе. Він заражав приматів сифілісом і застосовував різні методи лікування, результатом чого стала розробка профілактичної мазі Мечникова – вона допомогла значно знизити захворюваність.

Геніальний вчений, зробивши вагомий внесок у розвиток вітчизняної та світової науки, залишив безцінну наукову спадщину – як невичерпне джерело для подальшого розвитку його безсмертних наукових ідей.

Послідовник Мечникова – радянський вчений-мікробіолог Н.Ф. Гамалія так сказав про значення робіт Мечникова: «Пройдуть десятки років, людство навчиться перемагати рак, проказу і багато інших невиліковних хвороб, але люди завжди будуть із вдячністю згадувати світле ім’я великого натураліста І.І. Мечникова, який поклав блискучий початок справі боротьби за здоров’я .

Висловлюємо велику вдячність студентам групи БІО-19 Циганковій Світлані та Чайка Діані за участь у підготовці та проведенні кураторської години.

Гостями конференції були студенти та викладачі ОНАХТ. Кількість учасників конференції нараховувало 41 особу.

Старший куратор факультету ТВтаТБ О.М. Берегова,

куратор групи БІО-19 Воловик Т.М.