ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ДИСТАНЦІЙНА ВІДКРИТА КУРАТОРСЬКА ГОДИНА ДО 175 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ІЛЛІ МЕЧНИКОВА (1845-1916),ВЧЕНОГО, ІМУНОЛОГА ТА МІКРОБІОЛОГА, ЛАУРЕАТА НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ НА ФАКУЛЬТЕТІ КОМП’ЮТЕРНОЇ ІНЖЕНЕРІЇ. ПРОГРАМУВАННЯ ТА КІБЕРЗАХИСТУ

В ОНАХТ згідно Постанови Верховної Ради України від 14.01.2020 №455-1X “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році 8 травня 2020 року куратором Владіміровою В.Б. разом з групою КН-333 була проведена дистанційна кураторська година, присвячена 175 річниці дня народження Іллі Ілліча Мечникова.

Діяльність І. І. Мечникова багатогранна, а внесок у світову науку, заслуги перед людством – величезні.

         Кожного дня на сторінках преси ми читаємо про протидію поширенню коронавірусної інфекції на території Одеси. У цій боротьбі приймають участь співробітники Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. І.І. Мечникова. Історія цього закладу почалася у 1886 році, коли зусиллями Іллі Мечникова була відкрита Одеська бактеріологічна станція. Лауреат Нобелівської премії в галузі біології та медицини, так перш за все І.І. Мечников відомий світовій науковій громадськості.

         У 1864-1867 роках він спеціалізувався в Італії та Німеччині. У 1867р. він захистив магістерську дисертацію, а у 1868р. – докторську, тому у 22 року Ілля Мечников вже визнаний вчений.

         Плідна праця зв’язує Мечникова з Одесою:

  • у 1870–1882 роках І.І.Мечников займає посаду професора у Новоросійському університеті (зараз Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова);
  • у 1883 р. бере участь у ІІІ-му з’їзді дослідників природи і лікарів в Одесі, де доповідає про відкрите їм явище фагоцитозу;
  • у 1886 р. разом з М.Ф. Гамалією засновує Одеську бактеріологічну станцію, яка стала другою у світі.

         У 1908 році І.І. Мечникову було присуджено Нобелівську премію в галузі біології та медицини за відкриття фагоцитозу. Фагоцитарна теорія І.І. Мечникова, становить важливий етап у розвитку медицини і зберігає своє значення дотепер. Також автор фагоцитарної теорії імунітету відомий як винахідник рецептів вакцин проти холери, чуми, тифу, розробник теорії ортобіозу.

         Протягом 28 років Ілля Мечников завідував лабораторією Пастерівського інституту у Франції. Працюючи на чужині він доклав багато зусилля для того, щоб створив першу вітчизняну школу мікробіологів, імунологів та патологів.

Ученик І.Мечникова академік Микола Гамалія, який працював з ним на Одеській бактеріологічній станції, казав, що коли пройдуть десятки років та людство навчиться перемагати рак, проказу і багато інших невиліковних хвороб – люди завжди будуть з вдячністю згадувати світле ім’я великого натураліста, який поклав блискучій початок у боротьбі за здоров’я людини.

         У заході прийняли участь 100 учасників, серед яких були студенти та викладачі ОНАХТ.

Особливу подяку треба висловити студентам групи КН-333 Науменко Олександрі, Лещенко Андрію, Мельник Ксенії за підготовку та проведення кураторської години у форматі відеоконференції ZOOM.

Старший куратор факультету КІП та К Захлевська Т.В.

Куратор групи КН-333 Владімірова В.Б