ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ВІДКРИТА КУРАТОРСЬКА ГОДИНА ДО 160-ЛІТТЯ В.Є. ТАЇРОВА
«ВИНОРОБНА СТАНЦІЯ – СПАДЩИНА ДЛЯ НАЩАДКІВ»

22 листопада 2019 року на факультеті Технології вина та туристичного бізнесу відбулась відкрита кураторська година до 160-ліття В.Є. Таїрова на тему: «Виноробна станція – спадщина для нащадків».

На заході були присутні – декан факультету ТВтаТБ Саркісян Г.О., завідувач кафедри Технології вина та сенсорного аналізу Ткаченко О.Б., старший куратор академії Леонова Л.Є., старший куратор факультету ТВтаТБ Берегова О.М., куратори Ляпіна О.В., Сугаченко Т.С., доцент Ходаков О.Л. та студенти напряму підготовки «Туризм» та «Технології бродильних виробництв та виноробства» першого, четвертого курсів та СВО «Магістр».

Дмитро Павлович Ткаченко

Кімната, де жив та працював В.Є. Таїров

Студентів та викладачів гостинно зустріли на базі ТОВ «Таїрове» в приміщенні колишньої Виноробної станції, заснованої В.Є. Таїровим в 1905 році на березі Сухого лиману поблизу Одеси, де все просякнуте історією розвитку промислового виноградарства і виноробства Північного Причорномор’я на основі науково-практичних пошуків вченого та його послідовників. Але протягом тривалого часу станцію було занедбано. Лише з 2007 року зусиллями винороба Василя Степановича Дулова було розпочато реконструкцію станції. Зараз поступово її реконструюють. Це та багато інших історичних фактів розповів начальник виробництва Дмитро Павлович Ткаченко та студенти групи ТВ-11 (куратор – ст. викладач Сугаченко Т.С.) , які підготували доповіді-презентації: Вірова Олександра «В.Є. Таїров – біографічний нарис»; Башкірова Вікторія «Боротьба з фальсифікацією. Виноградне вино та алкоголізм»; Ткач Анна «Популяризація знань про виноград та вино. Просвітницька робота».

Сьогодні ТОВ «Таїрове» – це результат гармонійного поєднання традицій та інновацій, які базуються на унікальних природних умовах місцевості.

Особливу увагу компанія приділяє виробництву і популяризації вин на основі сортів місцевої селекції – Сухолиманський білий, Одеський чорний, Мускат одеський, виведених вченими Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова. Такий підхід дозволяє на відносно невеликих ділянках вирощувати виноград для виробництва широкої гами вин, починаючи від столових сухих, в яких найбільш повно відбивається смак теруару, закінчуючи кріпленими винами спеціальних найменувань, де в результаті послідовно спрямованих технологічних операцій створюються необхідні умови для протікання складних біохімічних процесів формують відмінні риси винотипу.

 

Позитивна репутація компанії створилася завдяки високій якості вин, вироблених в строго обмежених обсягах, а покупець став мірилом правильності обраного шляху. Компанія продовжує вдосконалюватися, щоб через вино висловити характер місцевості, працьовитість місцевих жителів, традиції і новаторство, закладені В.Є. Таїровим і єднання зі світовим досвідом у вирощуванні винограду та виробництві вин.

Прекрасним завершенням екскурсії стала дегустація лінійки вин виноробні – від сухих до вин спеціального типу ( «Херес Фльор», «Марсала Котто») та інших.

Куратор групи ТВ-11, канд. техн. наук, ст. викладач кафедри ТВтаСА
Сугаченко Т.С.
Фото – Ходаков О.Л.