ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ:
«ЧАРІВНІ КВІТИ» НА ФАКУЛЬТЕТІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ТОВАРОЗНАВСТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ПРОДОВОЛЬЧОГО БІЗНЕСУ
ОДЕСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

22листопада 2019 року,в рамках роботи Інституту культури та мистецтв ОНАХТ, була проведена лекція на тему: «Чарівні квіти», яку прочитала кандидат хімічних наук, доцент кафедри харчової хімії та експертизи Лівенцова О.О.

На лекції були присутні здобувачі ступеня вищої освіти «Бакалар» ТМ-35. Крім студентів були присутні: Гураль Л.С., к.т.н., доцент кафедри ХХтаЕ, куратор групи ТМ-35; Вікуль С.І., к.т.н., доцент кафедри ХХтаЕ, старший куратор ф-ту Технології та товарознавства харчових продуктів і продовольчого бізнесу.

Лівенцова О.О.розповіла студентам, що сьогодні відомо близько 500 000 видів рослин, але приблизно 10 % з них широко застосовується в медицині.

Рослини є джерелом для отримання різноманітних лікарських речовин. Більше 30 % усіх лікарських препаратів отримують з рослинної сировини. Рослини використовують для отримання алкалоїдів, серцевих глікозидів, вітамінів та ін. Найширше лікарські рослини застосовуються в народній медицині.

Рослини мають різний полівалентний хімічний склад, до якого можуть входити речовини з фармакологічними властивостями. Зазвичай у лікарських рослин один з хімічних компонентів домінує та визначає лікувальні властивості даного виду. Біологічно активні речовини групують у широкі хімічні класи: терпеноїди (ізопреноїди), фенольнісполуки, ліпіди, моно- та полісахариди, алкалоїди, вітаміни, органічні кислоти, мінеральні речовини.

 В кінці лекції Лівенцова О.О. зробила висновок, що вирощуючи різні квіти вдома чи в садку, милуючись їхньою красою, ми рідко думаємо про те, що плекаємо скарбнички із надзвичайними властивостями. А воно саме так і є, бо квіткові рослини зберігають наше здоров’я, молодість і красу.

Смокова Т.М.
відповідальний по Інституту культури та мистецтв факультету ТТХПіПБ