ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ВОДА В ЦИВІЛІЗОВАНОМУ РОЗВИТКУ ЛЮДСТВА» НА ФАКУЛЬТЕТІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИНА ТА ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ
ОДЕСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 15 листопада 2019 року на факультеті Технології вина та туристичного бізнесу, в рамках роботи Інституту культури і мистецтв, була прочитана лекція на тему: «Вода в цивілізаційному розвитку людства», професором  кафедри біоінженерії і води  Стрикаленко Тетяною Василівною.
       Лектор підкреслила, що вода, на перший погляд, найпростіша хімічна сполука двох атомів водню і одного атома кисню, але є основою життя на Землі. Не випадково вчені в пошуках форм життя на інших планетах сонячної системи стільки зусиль спрямовують на виявлення слідів води і мінеральних сполук.

       Проф. Стрикаленко Т.В. зазначила, що в усі часи вода була найважливішим фактором, що визначає життя окремих людей і розвиток людства в цілому.

       Так, в основі одного з перших підприємств – млина, використовували енергію води; на заміну водяному колесу – найдавнішому двигуну, який протягом багатьох тисячоліть вірою і правдою служив людям, – прийшла гідравлічна турбіна. Принципово новий етап використання гідроенергетичних ресурсів пов’язаний з використанням енергії води, що забезпечила різкий ривок у розвитку цивілізації, поліпшенні умов життя людей.

        Під час лекції присутні дізнались багато цікавих фактів про таку звичну воду. Студенти дізнались, що 97,5 % всіх запасів води на планеті Земля приходиться на солоні води морів і океанів. Іншими словами, прісна вода становить лише 2,5% світових запасів. Тому так важливо економне її використання та пошук нових технології її очищення.

        Лекція була цікава, пізнавальна і спонукаюча до бережливого використання прісної води, яка є основою життя.

Відповідальна за Інститут культури на факультеті ТВтаТБ 
доц. Н.В. Доценко