ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ПИВО. ЯК ЦЕ РОБЛЯТЬ В ОДЕСІ»
НА ФАКУЛЬТЕТІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИНА ТА ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ
ОДЕСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

8 листопада 2019 року на факультеті Технології вина та туристичного бізнесу, в рамках роботи Інституту культури і мистецтв, була прочитана лекція на тему:«Пиво. Як це роблять в Одесі», доцентом  кафедри технології вина та енології Мельник І.В.

Лектор Мельник І.В. зазначила, що своїм традиціям пивоваріння Одеса зобов’язана німецьким колоністам. Перші пивоварні з’явилися в нашому місті вже на початку ХІХ століття, а до його середини населення південного міста полюбило пінний напій не менше жителів північних країн Європи. У той час в Одесі налічувалося більше десятка пивоварних заводів. Як величезних, таких як завод Санценбахера, що знаходився на сучасному проспекті Гагаріна. Ці заводи поставляли свою продукцію на всю імперію і за її межі, але були і невеликі, орієнтовані на місцевий попит.

Доповідач повідомила, шо за  радянських часів хмільний напій в Одесі виробляли два гіганта – «Гамбрінус» і «Чорномор». Якість продукту, зважаючи на відсутність здорової конкуренції, залишала бажати кращого, і на початку 2000-х одесити програли ринок пивоварам з інших областей і транснаціональним корпораціям.

Останні кілька років одеське пивоваріння переживає друге народження. Слідом за Львовом, Києвом, Харковом і Дніпром ентузіасти нашого міста починають пробувати свої сили в створенні пінного напою. На зміну заводському виготовленню масового продукту приходить індивідуальний підхід крафтового пивоваріння, коли до стандартного складу – води, солоду, хмелю і дріжджів, додаються різні натуральні інгредієнти: прянощі, фрукти, квіткові збори і навіть цитрусові.Завдяки такому підходу пиво знаходить нову якість, з ароматичним букетом та оригінальним смаком.

          Доц. Мельник І.В. звернула увагу присутніх студентів, що загалом, ставлення до пива, як до простого і невибагливого напою йде в минуле, а його споживання набуває рис повноцінної субкультури.

Відповідальна за Інститут культури на факультеті ТВтаТБ,
доцент Н.В. Доценко