ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Студентське життя

ПРОВЕДЕННЯ НА ФАКУЛЬТЕТІ КОМП`ЮТЕРНОЇ

ІНЖЕНЕРІЇ, ПРОГРАМУВАННЯ ТА КІБЕРЗАХИСТУ

ЄДИНОЇ КУРАТОРСЬКОЇ ГОДИНИ, ПРИСВЯЧЕНОЇ

«ДНЮ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ ТА КОЗАЦТВА»

 

Цього дня в Україні відзначають одразу три важливі свята. 14 жовтня, українці відзначають одне із найважливіших церковних свят – Покрову Пресвятої Богородиці. На цю ж дату також припадають такі значущі для України свята, як День захисника України і День українського козацтва. Усі ці три свята тісно між собою пов’язані. Офіційно цей день, який у 2019 році припав на понеділок, є державним вихідним. День захисника України  – наймолодше із трьох свят. Встановлено воно було 14 жовтня 2014 року указом п’ятого президента України Петра Порошенка та є офіційно святковим і вихідним днем. Після збройної агресії Росії в українському суспільстві посилилися тенденції до відмови від радянських символів і свят. Постало також і питання заміни радянського Дня захисника Вітчизни, що відзначався 23 лютого. Було вирішено перенести святкування на 14 жовтня, відновивши тим самим традицію вшанування українських вояків на Покрову. Таким чином, уже 6-й рік поспіль Україна відзначає головне свято українських воїнів не за календарем країни-агресора, а має власне свято – День захисника України, яке щороку святкується 14 жовтня.

Велике свято Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії святкується щороку 14 жовтня. Встановлено воно на згадку про дивовижну появу Богоматері віруючим. За переказами, відбулося це у 910 році в Константинополі. Столицю тримали в облозі полчища ворогів, готових у будь-який момент увірватися в місто. Жителі візантійської столиці зібралися в храмі й молили Богородицю про порятунок від нападників. Матір Божа з’явилася перед людьми, почала молитися Господу, а потім вкрила людей своїм покровом (омофором), захищаючи їх від ворогів видимих і невидимих. А свято стало символом заступництва Матері Божої за всіх людей. Його відзначають православні та греко-католики.

Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки вважали Богоматір своєю заступницею й захисницею від ворога. Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному курені, а зображення Богоматері було на хоругвах, під якими козаки виступили у походи. Козак – це вільна людина, незалежний озброєний воїн. Зародилося козацтво на українських землях у XV ст. Від самого початку козаками ставали виключно вільні люди, які вирішили все своє життя присвятити захисту України від ворогів. Козаки особливо шанували свято Богородиці-Покрови – своєї заступниці. Запорізька Січ була демократичним незалежним об’єднанням. Головними принципами тут були свобода і рівність – усі мали рівні права та обов’язки. Водночас на Січі дотримувалися жорсткої дисципліни, адже відповідальність була запорукою успіхів козаків під час військових походів. Козак в українській культурі – звичайний воїн, котрий служить своїй Батьківщині, боронить віру, гідність та звичаї всього українського народу.

 



Кальмус Н.В. 511 гр,

Жуковецька С.Л. 512 гр.

Сіромля С.Г. 311,312 гр.

 



Снігур Т.С. 321,322 гр.

Нєнов О.Л. 521 гр.

 



Болтач С.В. 331 гр.

Владімірова В.Б. 333 гр.

 





Шишко О.Г. 531 гр, Жирнова Т.М. 533 гр.

 Старший куратор КІП та К
Захлевська Т.В.